Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Jeotermal Seracılık Projesi

Jeotermal Kaynakların Seracılıkta Kullanılması İçin Yenilikçi Bir Proje Yürütülüyor

Haber: Seyfi ÇELİKKAYA

(KIRŞEHİR) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım ve jeotermal alanlarda pilot üniversite olarak öne çıkıyor. Üniversite, “Termal seralarda kümelenme” projesi ile jeotermal kaynakların seracılıkta daha etkin bir şekilde kullanılmasını hedefliyor. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, proje kapsamında yapılan çalışmaların önemine değinerek, “Kırşehir’de jeotermal suyun ortalama sıcaklığı 54-55 derece. Ancak sera organize sanayi bölgesi için gereken sıcaklık 65 derece. Bu nedenle Kırşehir’de bir sera OSB kurulamadı” şeklinde konuştu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çınar, “Termal seralarda kümelenme” projesiyle, jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerde küçük ölçekli seraların kurularak, ailelerin geçimini sağlayabileceği bir model oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Projede jeotermal suyun etkin bir şekilde kullanılarak tarımsal üretimin destekleneceğini vurgulayan Prof. Dr. Çınar, gelecek hedeflerine yönelik şunları söyledi:

“Projelerimizden biri olan seralarda kümelenme projesi, jeotermal suyun kullanımını merkeze alıyor. Bin 512 metrekare kapalı alana sahip bir Ar-Ge seramız var ve burayı jeotermal su ile ısıtıyoruz. Ancak, jeotermal suyun sıcaklığı yeterli olmadığı için Kırşehir’e sera organize sanayi bölgesi kurulamadı. Bu nedenle alternatif yöntemler arayarak, geçimlik seralar oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca, geçen yıl KOP tarafından desteklenen hidrojen enerjisi projemizle, güneş enerjisini hidrojen enerjisine dönüştürerek sera ısıtma sistemlerini geliştirmeyi planlıyoruz.”

Projenin pandemi sürecine denk gelmesine rağmen, Karakurt bölgesinde 150 dekarlık bir sera kurulduğunu ve burada çeşitli kurslar düzenleyerek iş imkanı sağlandığını belirten Prof. Dr. Çınar, mezun ve uzman personelin bu alanda istihdam edildiğini ifade etti. Küçük ölçekli seraların yaygınlaştırılması ve kırsal kesimde istihdam yaratılması amacıyla projenin önemine vurgu yaptı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Yerel

Related Posts

Beyaz Toros olayı nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vurguladığı Beyaz Toros ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstişare ve Değerlendirme Toplantısı kapsamında PKK’nın silah bırakmasıyla ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Beyaz Toroslara da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu demeçlerinin ardından Beyaz Toros ifadesi merak konusu oldu. Beyaz Toros, Türkiye’nin 1990’lı yıllarında özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan faili meçhul cinayetler, zorla kaybetmeler ve insan hakları ihlalleriyle özdeşleşmiş beyaz renkteki Renault Toros marka araçlara verilen isimdir. Bu araçlar, genellikle sivil kıyafetli kişilerce kullanılmış ve insanları zorla bindirip kaybettikleri iddialarıyla anılmıştır. İşte, Beyaz Toros olayı hakkında detaylı bilgiler

PTT personel alımı 2025 || PTT bu yıl memur alımı yapacak mı, personel alımı iddiaları doğru mu?

Türkiye’nin köklü kamu kurumlarından Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında personel alımı süreçleri iş arayanların gündeminde. Özellikle 10 bin ve 55 bin personel alımı iddiaları, KPSS’li ve KPSS’siz memur alımı beklentisiyle heyecan yarattı. Ancak, PTT’nin resmi kaynaklarında bu iddiaları doğrulayan bir duyuru bulunmuyor. Peki, PTT 2025’te memur alımı yapacak mı? PTT personel alımı iddiaları doğru mu?

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

Hava durumu tahminleri il il 9 Temmuz 2025 | Yarın hava nasıl olacak? Bu hafta İstanbul’da sağanak yağış var mı? Meteoroloji’den 8 ile son dakika yağmur uyarısı!

Son dakika hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Kavurucu sıcaklar son günlerde İstanbul’da etkisini artırırken, bazı illere sağanak yağış uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre yarın Trabzon, Rize, Artvin, Van, Hakkari, Kars, Ardahan, Ağrı’da sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek. Öte yandan ülkemiz genelinde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, Perşembe gününden itibaren kuzeybatı kesimlerde azalacağı ve mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Peki, yarın hava nasıl olacak, İstanbul’da yağmur var mı? İşte, il il 9 Temmuz hava durumu raporu.

ATA AÖF bütünleme sınav tarihi ne zaman? ATA AÖF bütünleme sınavında kalem veriliyor mu?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi (ATA AÖF) bahar dönemi bütünleme sınavları üç oturum halinde uygulanacak. Peki, ATA AÖF bütünleme sınav tarihi ne zaman? ATA AÖF bütünleme sınavında kalem veriliyor mu?

İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları başladı mı? e-TEP ne zaman yapılacak?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı (e-TEP) uygulamasının ne zaman gerçekleşeceği merak ediliyor. Peki, İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları başladı mı? e-TEP ne zaman yapılacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir