Kadınların ücretli doğum izni süresi uzatılıyor

Doğum İzni Süreleri Değişiyor: İşte Detaylar

Türkiye’de hem kamu hem de özel sektörde çalışan anneler, şu anda doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta (yaklaşık 4 ay) ücretli doğum izni kullanıyor.

Ancak, kamu çalışanları için ücretsiz doğum izni 2 yıla kadar, özel sektör çalışanları için ise 6 aya kadar uygulanabiliyor. Yeni düzenleme kapsamında ise ücretli doğum izni 1 yıla uzatılacak ve ücretsiz izin 1,5 yıla çıkarılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kadınların çalışma hayatında daha güçlü ve eşit şartlarda yer alması için kapsamlı politikalar yürütüyoruz. Doğum izninin artırılması ve işçi ile memur arasındaki farkları giderecek çalışmalarımıza başladık” dedi.

Bakan Işıkhan ayrıca, yeni düzenleme ile hem annelere hem de babalara yönelik hakların genişletileceğini belirtti. Şu anda mevzuatta memur babalara 10 gün, özel sektör çalışanlarına ise 5 gün babalık izni veriliyor. Ancak yeni düzenlemeyle bu ayrımın da kaldırılması hedefleniyor.

ÇALIŞAN ANNELERE KREŞ DESTEĞİ

Ekol TV’deki bilgilere göre taslak çalışmada, çalışan annelere kreş desteği sağlanmasının önemli bir yenilik olduğu vurgulanıyor. Çünkü ekonomik zorluklar nedeniyle çocuk bakım maliyetleri birçok aileyi zorluyor.

Kreş desteği, çalışan annelerin iş hayatına dönüşünü kolaylaştırmayı ve çocuk bakım yükünü azaltmayı amaçlıyor.

TASLAK TAMAMLANDI, MECLİS’E GÖNDERİLECEK

Taslak çalışması tamamlandı ancak ne zaman Meclis’e sunulacağı ve yasalaşacağı henüz kesinlik kazanmadı. Düzenlemenin, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

MUHALEFET OLUMLU YAKLAŞIYOR

Muhalefet partileri, doğum izni sürelerinin uzatılmasını olumlu bir adım olarak değerlendirirken ekonomik koşullar ve kadın istihdamı sorunlarına dikkat çekiyor. CHP ve DEM Parti, sadece izin sürelerini uzatmanın yeterli olmayacağını, kadınların iş güvencesi ve ekonomik özgürlüğünün sağlanması gerektiğini savunuyor. İYİ Parti ise asgari ücretle geçim zorluğu çeken ailelerin doğum izni süresinden bağımsız olarak desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Related Posts

Ünlü ayakkabı markası bin 200 çalışanını işten çıkardı

İngiltere’nin köklü firması ve ayakkabı devi Clarks, satışlarında yaklaşık 100 milyon sterlinlik düşüş yaşadı. Bu büyük kayıpla beraber artan ekonomik baskılar istihdamda daralmaya götürdü. Firma bin 252 çalışanı ile yollarını ayırdı. ZARAR BÜYÜK …

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Son dakika |TÜİK işsizlik verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2025 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 69 bin kişi azalarak 2 milyon 972 bin kişi …

Spot piyasada elektrik fiyatları (26 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 110 artarak 1 milyar 845 milyon 499 bin 129 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Ziraat Bankası Genel Müdürü, faiz indirimi için tarih verdi

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz’da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından anlamlı bir faiz indirimi kararı çıkmasını beklediğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir