İşte dünyanın en hızlı yılanı: Saatte 40 km hıza çıkıyor

Uçan Yılanlar, Kara Mamba ve Çöl Çıngıraklı Yılanından Daha Hızlı Çıkıyor!

Kara mamba ve çöl çıngıraklı yılan gibi “karadaki şampiyonlar”ın hızı övgü alıyor. Ancak, biyologlar gerçek zaferin ağaçların arasında süzülerek saatte 40 km’ye varan süratlere ulaşabilen uçan yılanlarda olduğunu düşünüyor.

Forbes için yazdığı makalede biyolog Scott Travers, çoğu kara yılanının yalnızca saatte 3,5 km hıza ulaşabildiğini belirtiyor. Kara mamba 19 km/sa ile öne çıksa da gerçek dünya rekorunun “flying snake” adıyla bilinen Chrysopelea cinsine ait olduğunu vurguluyor.

“Cennet uçan yılanı” (Chrysopelea paradisi) gövdedeki dalga benzeri hareketiyle adeta havada yüzer gibi süzülüyor ve 30 metreden fazla mesafe kat ederken saatte 40 km hıza ulaşabiliyor. Bu başarı, vücudunun yanları açılarak oluşturduğu ince “kanat” sayesinde mümkün oluyor.

Chrysopelea’nın en ünlüsü olan bir diğer tür olan “altın uçan yılan” ise havadaki manevraları sesli bir sincabın hız ve hassasiyetiyle gerçekleştiriyor. Endonezya’nın Moluk adalarında yaşayan Chrysopelea pelias ise 25 m’ye kadar uzun süzülmeleriyle, bu adaptasyonun en eski örneklerinden birini sunuyor.

Bu uçan yılanlar kara mamba kadar tehlikeli olmasa da, zehirlerinin zayıf olması mekanik olarak evrimde ne kadar büyük bir adım atıldığını gösteriyor. Yerden sürünmek yerine havada dalga çizerek “uçmayı” tercih eden Chrysopelea türleri, bilim insanlarına göre “dünyanın en hızlı yılanları” unvanını hak eden canlılar arasında yer alıyor.

Related Posts

Siyasetin yeni oyuncusu: Yapay zeka

Yapay zeka (YZ), modern dünyanın en güçlü araçlarından biri olarak siyaset sahnesinde giderek daha fazla yer buldu. Seçim kampanyalarından veri analizine, kamuoyu manipülasyonundan sınır güvenliğine kadar geniş bir yelpazede etkili olan YZ, hem …

Sağlık ve fitness takibinde elektronik tekstiller

Sağlık ve fitness dünyası, elektronik tekstillerle yeniden şekillendi. Giyilebilir teknolojinin en yenilikçi yüzü olan elektronik tekstiller, akıllı sensörlerle donatılmış kumaşlar aracılığıyla kullanıcıların sağlık verilerini gerçek zamanlı olarak …

Tıpkı bir krep gibi gözüküyor: Venüs’ün Krep Volkanları’nın sırrı ne?

Gezegenin kavurucu yüzeyinde, ikonik bir hale gelen ve görünümleri sebebiyle zaman zaman doğal olmadığı düşünülen Krep Volkanları’nın sebebi ne?

Toprak Razgatlıoğlu Çekya’da zirvede

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Çekya’da 2025 Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 5. ayağında ilk yarışta birinci olarak podyumun zirvesine çıktı.

Apple yeni bir araç içi teknoloji: CarPlay Ultra

Aylar süren ertelemelerin ardından Apple, merakla beklenen yeni nesil CarPlay teknolojisini resmen duyurdu.

Alzheimer bulguları genç yaşlarda ortaya çıkabilir

Yeni bir araştırma, Alzheimer hastalığına dair risk faktörlerinin erken yaşlarda etkisini gösterebileceğini ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir