Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Zirai Don Felaketi Sonrası Ürün Fiyatları İkiye Katlandı

Son zamanlarda yaşanan zirai don felaketi, fırsatçı tüccarları harekete geçirdi. Geçen yılın mahsül ürünlerinde ve stoktaki ürünlerde fiyatlar son bir ay içinde neredeyse iki katına çıktı. Sarı kuru kayısı, fındık, Antep fıstığı, kuru üzüm ve kuru incir gibi ürünlerde büyük artışlar yaşandı.

Fiyatlarda %50’ye Yakın Artış Gözlemlendi

Sabah gazetesine göre en büyük fiyat artışı kuru kayısıda yaşandı. Bir ay önce 200-250 TL arasında satılan sarı kuru kayısı fiyatı, 400-450 TL seviyelerine çıkarken gün kurusu kuru kayısı ise 300 TL’den 650-700 TL’ye yükseldi. Benzer şekilde kuru üzüm, kuru incir, fındık ve Antep fıstığında da fiyat artışları gözlendi. Çekirdeksiz kuru üzümün kilogram fiyatı 150-250 TL arasında değişirken, bu fiyat 350-450 TL’ye kadar çıktı. Kuru incirin kilogram fiyatı ise 200-300 TL iken 450-550 TL’ye yükseldi. Antep fıstığının kilogram fiyatı ortalama 500-600 TL iken 1.000 TL’yi aşarken, fındık fiyatlarında da yüzde 60’a varan artışlar yaşandı.

“Fiyatlardaki Yükseliş Raflara da Yansıyacak”

Geçen yılın ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının zirai don felaketi bahanesiyle tırmandırıldığını belirten üreticiler, tüccarların depolardaki ürünlere hızlıca zam yaptığını ifade etti. Durumu değerlendiren sektör oyuncuları, “Şu an kuru kayısı piyasada 650 TL iken raflardaki paketli ürünü 350 TL. Bu fiyat farkının raflara da yansıyacağını belirtiyor. Acil olarak tedbir alınmalıdır.”

Arz Düştü, Talep Arttı, Fiyatlar Yükseldi

İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, “Fiyatlar henüz raflara yansımamış olabilir ancak depolarda fiyat artışı başladı. Fiyatlar arz ve talebe bağlı olarak şekillenir. Arzın azalması ve talebin artması durumunda fiyatlar yükselebilir. Ancak ülkemizde maalesef fırsatçılık da var. Henüz yeni mahsul gelmemişken geçen yılın ürünlerine zam yapıldığını görüyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek” dedi.

Kiracılar dikkat: O işlem e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Emlak danışmanları, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine kavuştu. Bu yenilikle birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki işlemlerin daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor. Sistem, dolandırıcılıkla mücadeleye de önemli katkı sağlayacak.

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Kruvaziyer turizmin rotası Kuşadası

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 ayda limanlara uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artışla 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının ise yüzde 52,3 artışla 205 bin 758 yolcuya yükseldiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Kuşadası limanı 75 bin 499 yolcu ve 67 kruvaziyer gemi ile en fazla yolcu ve geminin uğrak yaptığı liman oldu.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir