Bakanlık, TÜGVA için çalışıyor: Devletin okulları TÜGVA’nın emrine veriliyor

Gaziantep’te TÜGVA Yaz Okulu İddiaları

Gaziantep’in Şahinbey Belediyesi CHP eski meclis üyesi Uğur Kalkan, Gaziantep’te TÜGVA’nın yaz okulu çalışmaları için 2023 yılında 135 okulun, 2024’te ise bu sayının 315’e çıktığını açıkladı. İlginç olan, 315 okulun 250’sinin sadece Şahinbey ilçesinde bulunması. Kalkan, 3 Haziran’da Gaziantep’te TÜGVA’nın düzenlediği lansmana belediye başkanları ve millî eğitim yetkililerinin katıldığını, ardından 2025 yaz dönemi için Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne resmi sorular yönelttiğini belirtti.

Sorular arasında TÜGVA’ya tesis tahsisi yapılıp yapılmadığı, hangi okulların verildiği ve faaliyetlerin hangi kamu kaynaklarıyla yürütüldüğü yer aldı.

MİLLÎ EĞİTİM “TAHSİS YOK” DİYOR, BELGELER AKSİNİ SÖYLÜYOR

Ancak Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından 26 Haziran’da gönderilen resmi yanıtta şu ifadeler yer aldı:

“Müdürlüğümüze ait eğitim kurumlarının herhangi bir sivil toplum kuruluşuna tahsisi söz konusu değildir. Tüm işlemler, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde kamu yararı gözetilerek yürütülmektedir.”

Bu ifadeleri “inkâr” olarak niteleyen Kalkan, sahadaki gerçekliğin çok farklı olduğunu vurguladı. Bakanlık kaynaklı bir başka resmi belgeye dikkat çeken Kalkan, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün TÜGVA yaz okulu projesine ilişkin bir yazıyı tüm illere gönderdiğini, bu yazının ardından il müdürlüklerinin de aynı talimatları ilçelere ilettiğini aktardı. Bu yazıya göre, yaz okulu sürecinin planlanması, uygulanması ve denetimi tamamen kamu kurumları eliyle yürütülecek.

ORGANİZASYONUN BÜTÇESİ VE GİDERLERİ KİMİN KARŞILAYACAĞI BELİRTİLMEDİ

“TÜGVA şartname hazırlıyor, sınıf planlaması yapıyor, okul fiziki koşullarına göre yerleşim düzeni oluşturuyor. Bu nasıl oluyor da ‘hiçbir tahsis yok’ deniliyor? Sahadaki uygulama açık, belge ortada, lansman ortada, tahsis edilen okul listeleri ortada,” diyen Kalkan, Millî Eğitim’in açıklamalarını kamuoyunu yanıltma girişimi olarak değerlendirdi. TÜGVA’nın yaz dönemi etkinliklerinin bu yıl 30 Haziran – 8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtiliyor. 4.5. 6. 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı etkinliklerde, ikametgâha en yakın okul merkezleri belirlenerek sınıflar oluşturulacak. Ancak bu organizasyonun bütçesi, görevlendirilecek öğretmenlerin ücretleri, yemek ve temizlik gibi giderlerin kim tarafından karşılanacağı konusunda kamuoyuna açık bir bilgi verilmiş değil.

“TÜGVA FAALİYETLERİ, DANIŞTAY İPTALLERİNE RAĞMEN DEVAM EDİYOR”

Şahinbey Belediyesi CHP eski meclis üyesi Uğur Kalkan, TÜGVA’nın devlet ve belediyenin imkanlarını kullanarak faaliyetlerini sürdürdüğünü şu sözlerle anlattı:

“TÜGVA, yalnızca iktidarın değil; belediyelerin ve bakanlıkların desteğini de arkasına alan bir vakıf. Kendi imkânlarıyla, devletin kaynaklarından bağımsız bir şekilde bu faaliyetleri gerçekleştirse kimse itiraz etmez. Ancak devletin imkânlarını kullanarak bu etkinlikleri yaptığınızda, diğer insanların hakkına girmiş oluyorsunuz. Danıştay’ın protokol iptallerine rağmen TÜGVA hâlâ okullarda faaliyet gösteriyor. Yetkililerin, adeta amirlerinden talimat almış gibi davranarak bu vakfa belediye ve bakanlık imkânlarını kullandırmaları gerçekten sorgulanması gereken bir konu. Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü, lansmanına katıldığı yaz okulu projesi hakkında ‘bilgimiz yok’ veya ‘tahsis söz konusu değil’ tarzında ifadeler kullansa da bu açıklamaların gerçeği yansıtmadığını hepimiz biliyoruz. Yıllardır okullar tahsis ediliyor, lansmanlara katılım sağlanıyor; fakat sonra ‘tahsis yok’ deniliyor. Buna inanmıyorum. 30 Haziran’dan itibaren takip edeceğiz. Hangi okullarda bu çalışmalar yapılıyor, hep birlikte görecek ve kamuoyuyla paylaşacağız. Dikkat edilirse, TÜGVA’yı normal eğitim döneminde okullarda göremezsiniz. Öğrenciler sabahın erken saatlerinde okula giderken bu vakfın herhangi bir etkinliği ya da önerisi yoktur. Ama yaz dönemi gelince devletin imkânlarıyla bu tarz faaliyetlere girişiyorlar. Gaziantep’te iktidar değiştiği takdirde, tarikatlara, vakıflara, derneklere bu şekilde imkân sunulmasının son bulacağına yürekten inanıyoruz.”

 

Related Posts

İsrail’den normalleşme şartı! Golan Tepeleri’ndeki işgal sürecek

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Golan Tepeleri’nde İsrail işgalinin sürmesi şartıyla Tel Aviv yönetiminin Suriye ve Lübnan’la normalleşme arzusunda olduğunu söyledi. Bakan Saar, Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger ile Batı Kudüs’te …

‘Kurultay davası’ ertelendi… CHP’nin avukatı Çağlar Çağlayan’dan ilk açıklama: ‘Davanın siyaset gündeminde yeri kalmadı!’

CHP Kurultayı iptal davasının ertelenmesinin ardından açıklama yapan CHP’nin avukatı Çağlar Çağlayan, “Mahkemenin partiyi kimin yöneteceğine dair bir şey demesi mümkün değildir. Bu duruşmanın Eylül’de de reddedileceğini düşünüyoruz. Siyaset gündeminde de bir değeri kalmamıştır” dedi.

Aykut Erdoğdu’nun tutukluluğuna ilişkin yeni gelişme… Avukat Ersöz: ‘Yetkisizlik kararı verilmesini talep ettik’

İBB’ye yönelik “yolsuzluk” iddialı soruşturma kapsamında tutuklanan eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun avukatı Hüseyin Ersöz, soruşturmayı yapmaya yetkili makamın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olduğunu ifade ederek savcılığa dilekçe sundu.

4 yıllık mağduriyet Meclis gündeminde

Kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan vatandaşların, 4 yıldır evlerine kavuşamadığını belirten Dr. Şevkin, devletin harekete geçmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

Alanya’da 8 yıl cezası olan firari yakalandı

Alanya’da 8 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari şahıs ekipler tarafından yakalandı

66 çocuk açlıktan öldü

İsrail’in sınır kapılarını kapatması ve gıda girişini engellemesi sonucu yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitiren çocuk sayısı 66’ya yükseldi. Son bir ayda 6 çocuk açlıktan öldü. Terör devleti, özellikle bebekler ve hastalar için hayati öneme sahip mama ve besin takviyelerinin girişini engelliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir