AUKUS’ta krizi: Trump, Avustralya’nın geleceğini tehlikeye atıyor


AUKUS Anlaşması ve Avustralya’nın Geleceği Üzerine Tartışmalar

2021 yılında ABD, İngiltere ve Avustralya arasında imzalanan AUKUS anlaşması tekrar gündemde. Donald Trump’ın tekrar başkan seçilmesiyle Beyaz Saray, stratejik iş birliğini “America First” politikaları çerçevesinde değerlendiriyor. ABD Savunma Politikası Müsteşarı Elbridge Colby liderliğinde yürütülen inceleme, müttefiklerin yeterince katkı sağlamadığı eleştirilerine dayanıyor. Colby daha önce anlaşmaya ilişkin “en değerli savunma varlığımızı neden veriyoruz?” şeklinde tepkisini dile getirmişti.

Avustralya’nın Savunma Umudu

Toplam maliyeti 239 milyar dolar olan AUKUS projesi, Avustralya’nın mevcut dizel denizaltılarından daha gelişmiş, uzun menzilli ve nükleer enerjiyle çalışan denizaltılara sahip olmayı amaçlıyor. Bu sadece bir askeri modernizasyon değil; aynı zamanda Çin’in bölgesel etkisinin artışına karşı bir caydırıcılık unsuru olarak da görülüyor. Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, sürece güvendiğini belirterek “Bu anlaşmanın uygulanacağından çok eminim” açıklamasında bulundu. Ancak güvenlik uzmanı Sam Roggeveen, endişeleri dile getirerek, “Müttefikimizin şu anda güvenliğimize tam bağlı olduğunu söyleyemem” dedi.

Trump’ın Tavırları ve Endişeler

Trump yönetimi, Avustralya dahil birçok müttefiki, savunma harcamalarına yeterince katkı yapmamakla suçluyor. Ayrıca ABD’nin kendi nükleer denizaltı üretiminde zorlandığı belirtiliyor. Tüm bu gelişmeler, Canberra’daki karar alıcıları tedirgin ediyor. Eski başbakanlardan Scott Morrison, AUKUS’un alternatifsiz olduğunu savunurken, Malcolm Turnbull ise anlaşmayı eleştirerek ABD’nin vazgeçebileceği uyarısında bulundu. Çin ile yakınlaşmayı savunan eski başbakan Paul Keating, sert bir eleştiride bulunarak, “Belki de Washington, sonunda Avustralya’yı kendisinden kurtarır” dedi.

Alternatifler ve Gelecek

AUKUS’un aksaması durumunda Avustralya’nın hala seçenekleri bulunuyor. Fransızlarla yaşanan geçmiş kriz nedeniyle bu ülkeye dönüş zor görünse de Roggeveen’e göre, Avustralya “makul bir savunma bütçesi ve akıllı bir stratejiyle” Çin’i caydırabilecek kapasiteye sahip. Roggeveen, “Savunmasız değiliz, sadece duygusal bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.



Related Posts

Eskişehir’deki yangında şehit olmuştu: Dokuz gün önce evlenmiş

Seyitgazi ilçesine bağlı Büyükyayla ve Fethiye mahallelerine yakın bir bölgede çıkan orman yangınını söndürmeye çalışırken alevlerin arasında kalan 10 görevli şehit oldu. Şehitlerin cenazelerinin Kırka Mahallesi’ne getirilmesi beklenirken, yangında …

Antalya’da orman yangını

Antalya’nın Kaş ilçesinde orman yangını çıktı. Ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor.

İsrail’de Netanyahu’ya ‘bombalı saldırı’ planı: Kadın şüpheli gözaltında

Tel Aviv’de yaşayan 70 yaşlarında bir kadın, Gazze kasabı Netanyahu’ya bombalı saldırı planladığı iddiasıyla gözaltına alındı. Kadının daha önce hükümet karşıtı protestolara katıldığı belirtildi.

İstanbul’da termometreler 42 dereceyi gördü: Turistler el vantilatörüyle serinlemeye çalıştı

İstanbul’da son günlerde etkili olan aşırı sıcak hava dalgası, kentte yaşamı zorlaştırdı. Termometreler 42 dereceye yaklaşırken, artan nem oranı da eklenince özellikle turistler için açık havada gezmek neredeyse dayanılmaz hale geldi. Sultanahmet …

Ömer Çelik’ten MYK sonrası açıklamalar: Bir numaralı tehdit Netanyahu

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail’in Suriye’nin istikrarını hedef alan saldırılarına tepki gösteren Çelik, “Bölge barışı için bir numaralı tehdit Netanyahu hükümetidir. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı.” dedi.

Kadıköy’de Motosiklet Kazası: 2 Yaralı

Kadıköy’de motosikletin aydınlatma direğine çarpması sonucu 1’i ağır 2 kişi yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir