Anket: Gazetecilerin çoğu daha iyi bir ücret karşılığında mesleği bırakmaya hazır!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Açıkladı: Gazetecilerin Durumu Endişe Verici

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 2024-2025 Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyuna açıkladı. Anket sonuçlarına göre, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte biri ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğu, daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

“Gazeteciliği Bırakıp Başka Bir İşte Çalışmayı Düşünüyorum”

Journo’nun haberine göre, ankette katılımcıların açık uçlu yanıtlarına da yer verildi. Bir katılımcı “Kasım 2023’te bu ofise girdim. Maaşım hâlâ aynı, çok zor bir durum” derken, bir diğer katılımcı ise “Genç gazetecileri ölüme terk ettiler. Keşke başka bir sektörde iş bulsam. Alanımda en iyisi olduğumu biliyorum ancak hak ettiğim muameleyi asla göremeyeceğime de eminim. Tekrardan üniversite okuyup bu sektörü komple hayatımdan sileceğim günü iple çekiyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

“Gazetecilerin Yarısı Kendini Yoksul Hissediyor”

TGS’nin “Yoksulluk Araştırması”na göre, gazetecilerin neredeyse tamamı geçen yıla göre alım gücünün düştüğünü belirtti. Her iki gazeteciden biri kendini yoksul hissetmekte, katılımcıların sadece beşte biri oturdukları evin sahibi iken geri kalanı kiracı veya aile yanında yaşamaktadır. Anket sonuçları, yetkili işyerlerinde çalışan katılımcıların üçte birinin ve yetkisiz işyerlerinde çalışan katılımcıların çoğunluğunun daha iyi bir ücret karşılığında gazeteciliği bırakmaya hazır olduklarını gösterdi.

Gazeteciler Zor Durumda

Son bir yıl içinde yaşananlar endişe vericiydi. 29 gazeteci tutuklandı, 6’sının ev hapsine alındı, gazetecilere 313 soruşturma açıldı ve 123’ü gözaltına alındı. 311 gazeteci toplamda 212 davada yargılandı ve gazetecilere 137 yıl 23 gün hapis cezası verildi. 56 gazeteci fiziksel, 90 gazeteci ise sözlü saldırıya uğradı.

Basın Özgürlüğü Kısıtlanıyor

26 internet sitesi ve 90 haber URL’si engellendi, 38 haber içeriği tamamen silindi. RTÜK ise basın kuruluşlarına toplamda 87 milyon TL para cezası kesti. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB protestolarında 13 gazeteci darp edildi ve 7 gazeteci tutuklandı.

“Gazetecilere Yapılan Baskı Artıyor”

Ekim 2022’de yürürlüğe giren “Halkı yanıltıcı bilgiyi yayma” maddesi kapsamında; 67 gazeteci hakkında 85 soruşturma açıldı, 15 gazeteci gözaltına alındı ve 4’ü tutuklandı.

Related Posts

Güler Sabancı uyardı: Dikkatli olun

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın yüzünü yapay zeka ile kullanan dolandırıcılar vatandaşlara sosyal medya hesabında kullanılan bir video reklam ile ulaşmıştı. DOLANDIRICILAR ÇOĞALINCA, UYARI GELDİ Bayraktar’ın fotoğrafı ve sesi ile …

TCMB Başkanı ‘3 farkla kazandık’ demişti: Merkez Bankası rezervleri erimeye devam ediyor!

Merkez Bankası’nın döviz ve altın rezervlerindeki gerileme sürüyor. Son haftalardaki düşüş ekonomik dengelere yönelik tartışmaları da beraberinde getirdi.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi gümrük vergileriyle sarsıldı

Dünyanın en fazla satış yapan otomobil üreticisi Toyota, 2025-2026 mali yılı için kâr tahminini yüzde 21 düşürdü. Şirketin bu kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük vergilerinin etkisinin artması ve Japon yeni’nin değer kazanmasıyla birlikte geldi.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Rusya-Çin işbirliği: Petrol ve doğal gaz sevkiyatı artırılacak

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Çin’e bu yıl petrol, doğal gaz ve LNG sevkiyatının artırılacağını, kömür ihracatının ise kısmen azalacağını açıkladı.

Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen 20 farklı ürün zehirli çıktı: İade ettiler

Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen 20 farklı ürün ‘zehir’ ve ‘kansorejen’ madde içerdiği gerekçesiyle iade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir