At-eşek eti, kumaş boyası, sakatat… Gıda sahtekarlarına 1,5 milyar TL ceza

Halk sağlığını ihmal ederek gıda güvenliğini tehlikeye sokan hille ve ihmallere karşı Tarım ve Orman Bakanlığı, denetimlerini sürdürüyor.

Denetimlerin sonucu Bakanlık sitesinden yayımlanırken, kural ihlali yaptığı tespit edilen işletmelere cezalar uygulanıyor.

Bakanlığın açıkladığına göre 2025’in Ocak-Temmuz döneminde toplamda 732 bini aşkın gıda kontrolü yapıldı. 17 binin üzerinde işletmenin ihmali tespit edildi. Bu işletmelere toplamda 1,5 milyar liranın üzerinde ceza uygulandı.

732 BİN DENETİM, 17 BİNİN ÜZERİNDE CEZA

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye genelinde toplamda 732 bin 416 işletme ve kişiyi denetledi. Denetimlerin sonucunda 17 bin 223 işletmeye toplamda 1 milyar 524 milyon 236 bin TL ceza uyguladı. 385 işletme hakkında ise Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulundu.

ET ÜRÜNLERİ DİKKAT ÇEKTİ

Yapılan analizler sonucunda bazı gıda ürünlerinde insan sağlığını tehdit eden katkılar tespit edildi. Örneğin gıdada kullanılmasına izin verilmeyen genellikle tekstilde kullanılan boyaların baharatlar başta olmak üzere birçok gıdada kullanıldığı tespit edildi. Halk sağlığını tehdit etmenin yanı sıra yasaklı yöntemlere de başvurulduğu ortaya çıktı. Özellikle et ürünlerinde domuz eti ve tek tırnaklı hayvan etleri tespiti dikkat çekti.

Yine çikolata, bitki çayı, enerji içecekleri ve bazı takviye edici gıdalarda da doğal denenin aksine ilaç etken maddesi kullanılarak halkın sağlığının hiçe sayıldığı ortaya çıktı. Süt ürünlerinde ise mantarı önleyici natamisin maddesinin kullanıldığı tespit edildi.

TAKLİT VE TAĞŞİŞ ÜRÜNLERDE SIKÇA RASTLANDI

Uygunsuzluklar, “sağlığı tehdit eden” ve “taklit-tağşişli gıdalar” olmak üzere iki ana başlık altında sınıflandırıldı. Taklit-tağşiş ürünlerde en çok karşılaşılan uygunsuzluklardan bazıları şunlar:

Bitkisel yağlara tohum yağı veya düşük kaliteli zeytinyağı karıştırılması

Yağ oranının düşürülmesi, nişasta ve yabancı madde ilavesi

Et ürünlerinde sakatat, kanatlı eti, deri dokusu karışımları

Baharatlara gıda boyası ve domates tozu eklenmesi

Takviye gıdalarda etken maddenin bulunmaması

Bu tür müdahalelerin, ürünün doğal yapısını bozarak tüketici sağlığını riske attığı vurgulandı.

GIDA ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Bakanlık, tüketicinin gıda tüketiminde şu hususlara dikkat etmesi için uyarıdı:

  • Satın alınan ürünlerin ambalajlı ve etiketli olması,
  • Son tüketim tarihine dikkat edilmesi,
  • Özellikle hayvansal ürünlerde Bakanlık onaylı, izlenebilir ürünlerin tercih edilmesi,
  • Gıdaların uygun koşullarda saklandığından emin olunması.
  • Vatandaşların şüpheli gördüğü ürünleri ALO 174 Gıda Hattı üzerinden bildirmesi

Related Posts

Altının gramı rekora koşuyor! İşte yükselişin nedeni

ABD Merkez Bankası’nın muhtemel faiz indirimleri ve ithalat vergileri kararı sonrası altın güne hareketli başladı. Altının gram fiyatı, güne 4.443 liradan başlayarak önceki kapanışın üzerine çıktı. Çeyrek altın 7.442 liradan satılırken, cumhuriyet altını 30.018 lira olarak işlem görüyor.

DİMES Genel Müdürü Cem Kurt 50 yaşında hayatını kaybetti

DİMES Genel Müdürü Cem Kurt 50 yaşında hayatını kaybetti

Bozkır’da Vergi Dairesi Müdürlüğü Kuruldu

Bozkır’da Mal Müdürlüğü kapatılarak Vergi Dairesi Müdürlüğü açıldı, hizmet kalitesi artacak.

Manisa’ya 2 Milyar TL’lik Altyapı Yatırımı

Manisa Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü, Muradiye Mahallesi’nin içme suyu ve kanalizasyon sorunlarını çözmek için 2 milyar TL değerinde dev bir altyapı projesinin imza törenini gerçekleştirdi. Proje, 18 ay içinde tamamlanacak.

Erdoğan’a hediye edilen uçağın faturası yerli üreticiye kesilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 500 milyon dolarlık uçak ve 53 yarış atı hediye eden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler yeni bir boyut kazandı. 30 Temmuz 2025 tarihinde alınan kararla, Katar …

Halk Pazarı beşinci şubesini Demirciler’de açtı

Kaliteli, ucuz ve güvenli adresin merkezi Halk Pazarı, beşinci şubesini Demirciler semtinde açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir