Konya Ovası’nda Hububat Rekoltesi Düşüyor

Konya Ovası’nda Hububat Hasadında Rekolte Düşüşü Bekleniyor

KONYA Ovası’nda hububat hasadının sonuna yaklaşırken, yaşanan kuraklık ve zirai don olayları nedeniyle rekoltede düşüş bekleniyor. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Geçen yılki üretimimiz yaklaşık 2,5 milyon tondu. Bu sene 1 milyon 500 bin veya 1 milyon 800 bin öngörüyoruz. Ama hasat bitmek üzere. Bu durumdan dolayı rekolteye yaklaşacağımızı sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

Konya Ovası: Türkiye’nin Tahıl Ambarı

‘Türkiye’nin tahıl ambarı’ olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya’da yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Konya Ovası’nda, kurak ve sıcak geçen kış aylarının ardından hububatta hasadın sonuna gelindi. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, kuraklık, sıcaklık ve don nedeniyle buğday kalitesinin düştüğünü belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Ülkemiz bu yıl bir don felaketi yaşadı. Bu don olayı yaklaşık 3 gece sürdü ve hem meyvede hem hububatta büyük zararlara neden oldu. İlkbaharda, suya erişimi olan bazı çiftçiler tarlalarını sürdü ve yeşil mahsul ekti ancak suya erişimi olmayanlar tarlalarını boş bıraktı. Kuraklıklarda dekar başına verim 50 kilo ile 100 kilo arasında değişirken, yağış alan bölgelerde 250-300 kiloya kadar çıktı. Ancak sulanabilir arazilerde bazı hububat cinsleri soğuktan olumsuz etkilendi. Verim miktarı iyi gibi görünse de, proteini, glüteni ve enerjisi gibi unsurlar düşük çıkıyor. Buna bağlı olarak buğday borsalarda 12 liraya kadar satılıyor. Bu durumun sebebi açıklanan 3 bin 500 lira fiyat ile buğdayın değerinin 2’nci sınıf ve 3’üncü sınıfa düşmesidir.”

Rekolte Uyarısı: 1 Milyon Ton Düşüş Bekleniyor

Konya Ovası’nda rekolte düşüşü yaşanacağını belirten Kavuneker, “Çiftçiler elimizden geleni yaptılar ancak hava şartlarından dolayı tanelerde zayıflık ve proteinlerde düşüş meydana geldi. Bu durum fiyatlarda da düşüşe neden oldu. Devletten talebimiz, bu yıl don ve soğuk hava koşullarından büyük zarar gördük. Çiftçilere verilen destekleme modeli değişti ancak uygulanan modelde bazı sorunlar yaşandı. Çünkü dekar başına destek verildi ve çoğu çiftçi tarlasını kiraya verip ÇKS’sini (Çiftçi Kayıt Sistemi) vermeyerek destekten yararlanamadı. Türkiye genelinde yaklaşık 3-4 milyon ton bir düşüş gözlemlenmektedir. Konya’da ise geçen yıla kıyasla rekolte yaklaşık 500 bin ile 800 bin veya 1 milyon ton arasında değişmektedir. Geçen yılki üretim yaklaşık 2,5 milyon tondu. Bu yıl ise 1 milyon 500 bin ile 1 milyon 800 bin ton arasında bir rekolte öngörülmektedir. Ancak ben bunun gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum çünkü hasat süreci neredeyse tamamlandı” şeklinde konuştu.

Related Posts

CHP lideri Özel’den Murat Çalık açıklaması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sağlık sorunları yaşayan tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın durumuna tepki gösterdi, “Kapı kapı gezdirip zulmediyorlar” dedi.

Suudi Arabistanlı Prens Velid vefat etti. 20 yıldır komadaydı…

Suudi Arabistan haber ajansı SPA’ya göre, 20 yıldır komada olan ve bu sebeple de “uyuyan prens” olarak adlandırılan Prens Velid hayatını kaybetti. 1990 doğumlu olan Prens, Harp Okulu’nda okurken 2005 yılında trafik kazası geçirmiş ve beyninde oluşan …

ABD Özel Temsilcisi PKK’lı teröristle görüştü

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Suriye’de SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG’nin elebaşlarından Ferhad Abdi Şahin ile görüştü. ABD ÖZEL TEMSİLCİSİ PKK’LI TERÖRİSTLE GÖRÜŞTÜ ABD’nin Şam Büyükelçiliği’nin X …

Jhon Duran Fenerbahçe’ye Transfer Olmaktan Mutlu

Fenerbahçe’nin yeni transferi Jhon Duran, kulüpte olmaktan ve hedeflere ulaşmaktan mutluluk duyuyor.

Boluspor, Doğan Can Davas’ı Transfer Etti

Boluspor, 27 yaşındaki orta saha oyuncusu Doğan Can Davas ile 1 yıllık sözleşme imzaladı.

Aksaray’da Alkollü Sürücü Kaza Yaparak 3 Kişiyi Yaraladı

Aksaray-Nevşehir karayolunda alkollü sürücünün sebep olduğu kazada 3 kişi yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir