Muğla Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Distilasyon Tesisi, Yerel Üreticilere Destek Oluyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Yerel Tohum Distilasyon Tesisi, lavantadan kekiğe kadar 12 farklı bitkiden uçucu yağ elde ederek yerel üreticiye destek oluyor. Bu hizmet sadece Muğla sınırlarında değil, aynı zamanda Aydın, İzmir ve Antalya gibi illerden gelen taleplere de cevap veriyor. Elde edilen uçucu yağlar, sıvı sabun, şampuan, kolonya, güneş kremi gibi yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülerek kooperatifler aracılığıyla pazarlanıyor.
“Lavantalarımızdan Elde Ettiğimiz Yağı Ekonomiye Kazandırıyoruz”
S.S. Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feyzullah Ören, elde edilen yağlardan çeşitli ürünler elde ettiklerini belirterek, “Büyükşehir Belediyemizden aldığımız 200 bin adet tıbbi aromatik bitkiyi, Koku Vadisi projesi kapsamında toprakla buluşturduk. Lavantaların hasat dönemindeyiz. Buradan elde ettiğimiz uçucu yağları sıvı sabun, şampuan, kolonya, güneş kremi gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek pazarlıyoruz. Bu süreçte desteğini esirgemeyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’a teşekkür ederiz” dedi.
“Lavanta Çiçeklerimi Yağa Dönüştürüp Kooperatifimize Satacağım”
Filiz Paşalı elde ettiği ürünleri kooperatife satarak gelir elde edeceğini belirterek, “Büyükşehir’den aldığım 6 bin adet lavantayı Akçaova Mahallemizdeki arazime diktim. Ürettiğim lavantaların çiçeklerini hasat ederek bugün distilasyon tesisine getirdim. Burada ürünümü yağa dönüştürerek kooperatifimize satacağım. Bu süreçte destek olan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Tesise Gelen Ürünlerden Uçucu Yağ Elde Ediyoruz”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’nde görevli Gıda Teknikeri Ahmet Babacık, verilen hizmetten memnun olduklarını belirterek, “Yerel Tohum Merkezi’ndeki Distilasyon Tesisimizde vatandaşlarımızdan, vakıflardan, kooperatiflerden ve Koku Vadisi proje alanından gelen tıbbi aromatik bitkilerden uçucu yağ elde ediyoruz. Verdiğimiz hizmetten vatandaşlarımız çok memnun kalıyor” dedi.
“Muğla’nın Toprağına, Üreticisine ve Geleceğine Yatırım Yapıyoruz”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, distilasyon merkezi ile ürünlerin katma değere dönüştüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:
“Muğla’nın bereketli topraklarını koruyarak üretimi desteklemek, bizim temel önceliklerimizden biri. Yerel Tohum Distilasyon Tesisimiz bu anlayışın somut bir örneği. Kadın üreticilerimizden kooperatiflerimize kadar herkesin emeğini katma değere dönüştüren bu merkezle sadece tarımsal üretimi değil, kırsal kalkınmayı da güçlendiriyoruz.
Lavanta, kekik, adaçayı gibi tıbbi aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağlar, sabun, şampuan ve kolonya gibi ürünlerle hem iç pazarda hem de dış pazarda karşılık buluyor. Bu süreç, yerelden kalkınmanın ve sürdürülebilir ekonominin güçlü bir halkasıdır. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak üreticimizin her adımında yanında olmaya, onları desteklemekle kalmayıp aynı zamanda birlikte üretmeye ve büyümeye devam edeceğiz.”