Canlı yayında haraç mezat satış! Peki bundan markanın haberi var mı?

Instagram’da Mezat Yöntemiyle Satılan Taklit Ürünlere Dikkat!

DUYGU ERDOĞAN – Ünlü tekstil, gözlük ve ayakkabı markalarının ürünleri Instagram üzerinden ‘mezat’ yöntemiyle satılıyor! Markaların orijinali olduğu ifade edilen ancak tüketicilerin taklit modelle dolandırıldığını belirttiği muadil ürünler canlı yayınla sahiplerini buluyor. Sadece etiket, logo ve amblem gibi içerikleri benzetilen ürünlerin fiyatı; orijinal ürünün 10’da biri fiyatına geliyor. Laleli’de bir tekstilcinin ifadesiyle, “Marka orijinalinin ihraç fazlası diye 800-900 liraya özel indirimli satıldığı belirtilen ürün, toptanda 50 liraya alınan ürün. Yani ortalamanın da daha kötüsü.”

Son günlerde Instagram üzerinde tüketicinin karşısına çıkan pek çok hesap üzerinden dünyaca ünlü markaların ürünleri olduğu belirtilen, markaları da görülen tekstil, gözlük ve ayakkabı modelleri satılıyor. Markaların taklit ürüne karşı yoğun takip ve denetim başlattığı bu dönemde ilginç yöntemler de deneniyor. Bazı hesaplara WhatsApp uygulaması üzerinden kayıt yaptırarak canlı yayınlara katılanlar, markalı olduğu ifade edilen taklit ürünler için açık artırmaya katılıyor. Buralarda toptan ya da perakende alım yapılabiliyor. Fiyatlar ürünlere göre genellikle 500 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor.

Farklı Adreste Yeniden 

Paylaşımların altındaki yorumlar genellikle sahte kullanıcılarla oluşturulan aynı ifadelerden oluşuyor. ‘Güvenli alışverişin adresi’, ‘güvenle alışveriş yaptım’, ‘orijinal ürün’ gibi ifadelerle en çok ‘güven’ ve ‘orijinallik’ vurgusu yapılarak tüketicinin algısı yönlendiriliyor. Çok az sayıda olsa da kullanıcıların gerçek deneyimlerini paylaştığı içerikler de var. Bu kullanıcılar ise ‘ihraç fazlası ya da orijinal değil, bunu bilerek alın’ uyarısı yapıyor. Taklit ürün satan bu hesapların tümü aynı zamanda yedek pek çok da hesap açıyor. Yapılan açıklamalarında ise ‘Instagram, satışlarımızı engellemek istediği için hesaplarımız kapatılıyor’ ifadeleri yer alıyor.

‘Export’ Detayı

Hesaplar genellikle ‘export’ sözcüğü yani ihracat içeriği kullanılarak açılıyor. ‘İhraç fazlası’ ürün olduğunu belirtmek için özellikle seçilen kelime sık sık kullanılıyor. Laleli esnafından Mahmut Kösemen, “Burada dolandırıcılık farklı işliyor. Birincisi markanın adını kullanarak sahte ürün dolandırıcılığı var. İkincisi ise tüketiciye ürün gönderiyor, evet ama bu ürün o markanın ürünü mü? Tabi ki hayır. Herhangi toptan bir ürüne yani 50-100 liraya alınan ürüne kolaylıkla markanın etiket, amblem gibi detaylarını işleyerek; örneğin 5 bin liralık gömleğini 900 liraya satıyor gibi yapıyorlar. Bu, farklı dönemlerde yapılan bir işti ancak Instagram üzerinden çok daha görünür oldu” diye konuştu.

Dükkan da Açıyorlar

Bu satışı yapan hesapların bazıları aynı zamanda dükkanı da olduğunu belirterek, adresten çekimler de yapıyor. Bazıları ise ‘adres WhatsApp üzerinden kayıtla verilecektir’ şeklinde not düşürek kendileriyle iletişime geçilmesini istiyor.

Hediye de Yapıyorlar

Markaların sadece ürünü değil yanı sıra hediyelik kutu ve poşetleri de aynı şekilde kopyalanıyor. ‘Orijinal kutusunda’ ibaresi yer alan ürünleri genellikle hediye etmek için tercih edenler teklif veriyor. Örneğin bir çanta için hazırlanan iç korumadan kutuya ve hediye poşetine kadar her detay aynı şekilde hazırlanıp iletiliyor.

Related Posts

Ünlü ayakkabı markası bin 200 çalışanını işten çıkardı

İngiltere’nin köklü firması ve ayakkabı devi Clarks, satışlarında yaklaşık 100 milyon sterlinlik düşüş yaşadı. Bu büyük kayıpla beraber artan ekonomik baskılar istihdamda daralmaya götürdü. Firma bin 252 çalışanı ile yollarını ayırdı. ZARAR BÜYÜK …

Talan yasası gün sayıyor

Zeytinlikler, ormanlar, sulak alanlar gibi doğal alanların madencilik faaliyetine açılmasını kolaylaştıracak yasa teklifi, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentisi belli oldu: İşte en düşük emekli aylığında ilk senaryo

Son dakika |TÜİK işsizlik verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2025 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 69 bin kişi azalarak 2 milyon 972 bin kişi …

Spot piyasada elektrik fiyatları (26 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 110 artarak 1 milyar 845 milyon 499 bin 129 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 19.00-21.00 …

Ziraat Bankası Genel Müdürü, faiz indirimi için tarih verdi

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz’da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından anlamlı bir faiz indirimi kararı çıkmasını beklediğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir