Fındıklı Ziraat Odası Başkanı: Yaş çayda üreticinin hakkı 35 liradır

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı: 2025 Yılında Yaş Çay Fiyatı 35 Lira Olmalı!

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, 2025 yılı yaş çay fiyatının açıklanmasına yaklaşık günler kala, 210 bin çay üreticisinin merakla beklediği yaş çay fiyatının 35 lira olmasını istedi. Özsoy, yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda çay üreticilerinin hak ettiği ücreti alamadığını belirterek, bu yılın fiyatının çiftçilerin emeğine ve maliyetlerine adaletli bir şekilde denk gelmesi gerektiğini vurguladı.

Çay üretiminin maliyetini değerlendiren Özsoy, işçilik maliyeti hariç yaklaşık 19 lira, işçilik maliyeti dahil edildiğinde ise 29 lira civarında bir maliyetin olduğunu belirtti. Bu maliyetlere yüzde 20 kar eklediklerinde çayın adil bir şekilde 35 liraya satılması gerektiğini ifade etti. Özsoy, çiftçilerin topraktan kopmaması ve üretimin devam edebilmesi için hak ettikleri fiyatın verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Özsoy, çay üreticilerinin diğer iş seçeneklerinin olmadığına dikkat çekerek, çay tarlalarında sabah akşam emek veren çiftçilerin hak ettiği bedeli alması gerektiğinin altını çizdi. Çiftçilerin sadece birkaç ay çalışma imkanının bulunduğunu ve bu nedenle doğru fiyatın ödenmesi gerektiğini belirtti. Maliyet hesaplarının gerçekçi olduğunu vurgulayan Özsoy, 35 liranın çiftçinin hakkı olduğunu ve üretimin sürdürülebilmesi için bu miktarın ödenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İktidar Partisinin Müdahalesine İtiraz!

Özsoy, her yıl ziraat odalarının ortak karar alarak yaş çay fiyatını kamuoyuyla paylaştığını belirtti. Ancak bu yıl, sadece Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan’ın Tarım Bakanlığı’na AKP Rize İl Başkanı ile birlikte gitmesini eleştirdi. Özsoy, fiyat belirlenmesi sürecinde diğer ziraat odası başkanlarının da görüşlerinin alınması gerektiğini ve çiftçilerin haklarının korunması için birlikte adil bir fiyat belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Özsoy, iktidar partisinin çay fabrikasının sahibi olan bir il başkanının fiyat belirlemesine karşı olduğunu da belirterek, çiftçilerin haklarının korunması ve adil fiyat politikalarının uygulanması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Brüksel’de 9 Mayıs Avrupa Günü kutlanıyor

Avrupa’da birlik fikrine hayat veren Schuman Bildirisi’nin yıl dönümünü ifade eden Avrupa Günü nedeniyle Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) kurumları kapılarını vatandaşlara açarken, Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği de bir sergi alanı kurdu.

MÜSİAD’da koltuk değişimi: Yeni başkan seçildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek” dedi.

Kiracılar dikkat: O işlem e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Emlak danışmanları, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine kavuştu. Bu yenilikle birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki işlemlerin daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor. Sistem, dolandırıcılıkla mücadeleye de önemli katkı sağlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir